+359 892 466 757 prosveta1920@abv.bg

Галерия

нч Просвета 1920г.

ДЕЙНОСТТА през 2022г. от 01.01 до момента.

Читалището търси дарители, които да помагат за развитието ни в творчески план и в обновления на  сградата . Всички те са видели в нас едно дейно и работещо читалище ,което си струва да се подкрепи.

Това са някои от новостите:

Нови и стари книги,които целогодишно се даряват на библиотеката в читалището от хора от близко и далеч.

Нови и стари книги,които целогодишно се даряват на библиотеката в читалището от хора от близко и далеч.

Дарена ни бе мека мебел за читалнята в библиотеката.

26 бр. чисто нови столове бяха дарени за залата за мероприятия.

Нови дарени закачалки красят и не само.. залата в читалището.

Нови щори бяха поставени в залата и в читалнята в читалището от дарители.

Дарения ни климатик в залата се използва успешно.

Мултимедиен проектор радва децата на с. Слатино с филмите ,които прожектира.

Мултимедиен проектор радва децата на с. Слатино с филмите ,които прожектира.

На 12 юли се проведе кръжок на тема горски пейзажи. Децата се възползваха от възможността да боравят с различни горски материали, като мъх ,шишарки и други и да направят своите причудливи макети.

На 12 юли стартирахме видео инициатива, целта на която е  да развлича ,забавлява и образова.Събралия най-много „лайкове „ до края на лятото получи награда.

На 1 юли научихме малките деца да месят хляб, да го украсят с цветя и плитки и после с наслада да си го похапнат.

На 24 юни читалището организира кръжок за изработване на 3Д картички от ЕВА пяна.

Кино прожекции зарадваха жителите на селото„ Рапунцел“ и „Аладин и вълшебната лампа“

1 юни ден на детето 2022г. отбелязахме празника с фокусник, голяма торта,Арт кът за сръчковци, маса отрупана с вкусотии и за финал две изящни феерични музи на КОКИЛИ забавляваха деца и възрастни.

На 13 май 2022г. се проведе кръжок , на който изработвахме вази за цветя със съхнещ пластилин, подходящ за стъкло.

Спечелен бе проект от фондацията „ Възраждане на българските села“ и оборудвахме зала в читалището с четири компютъра.

22 април- Кръжок -боядисване на голямо  яйце , което да се включи в украсата за празника.

Празнична украса за Великден.

Гостува учител по народно пеене и по пияно с цел в близко време  да се сформира група по хорово пеене с деца и пенсионери.

За празника Цветница организирахме кръжок на тема пролетни цветя от цветна хартия.

9 април – Гостуващо кино зарадва всички жители на селото с две прожекции- сутрешна с детски филм и вечерна на български филм.

8 април- НЧ „ Просвета-1920“ с. Слатино съвместно с Детска градина „Здравец“ организираха детски театър пред малчуганите на приказката „ Трите прасенца“.

За настъпващата пролет направихме и поставихме цветна табела с позитивни мисли. Интерес към събитието проявиха и телевизия БНТ, която го излъчи в предаването си „60 минути“.

8 март- отпразнувахме денят на жената с празничен банкет със забавна томбола.

През март месец стартирахме уроци по народни танци 2 пъти седмично.

3 март – тържествено отбелязахме празника със съдействието на директора от РИМ  гр. Благоевград. Презентираха се оръжия,облекло и знамена от освобождението на България. Направи се кратка възстановка на площада със стрелба.

3 март- Онлайн  разходка из РИМ Кюстендил, в която експозиция включва голяма част от историята на село Слатино. Видеата направени от Председателката на читалището Даниела Ангелова са придружени с лекция от екскурзовод.

27.02 Честване на Баба Марта с куклен театър и раздаване на мартенички.

25 .02 Кръжок с деца и родители за изработване на мартенички.

20.02 Започва нашето Неделно училище за деца и не само , като първият час  се проведе в църквата в с. Слатино.

19.02 Две деца от Слатино рецитират стихотворението „ Обесването на Васил Левски „ от Христо Ботев . Видеото е качено на датата в социалната група, по този начин отбелязахме празника.

Преди празника Св. Валентин Читалището постави гомямо сърце-поща ,в която всички жители на селото имаха възможност да пуснат своите валентинки към любим човек./изработена от Биляна Димитрова/.

14.02 За празника на влюбените читалището организира лирична вечер с любовна поезия. Председателката –Даниела Ангелова  покани 3 поетеси ,които зарадваха гостите с творбите си.Бяха подарени специално за случая 19 книги от кюстендилския писател Методи Джонев. След събитието имаше възможност поетесите да дадат автографи на желаещите  и да се почерпят всеки със лакомства и вино.

01.02. Трифон Зарезан. Празника се отбеляза с празнична процесия ,която започна от площада на селото до мястото ,където  се проведе ритуала. Пътя премина с огласяване на улиците с песни от деца , които за случая бяха пременени в народни носии. Всеки от присъстващите отпи от чаша вино с поставена в нея клонче от подрязаната лозя.Хоро се изви , баници и питки се разчупиха и празника продължи в Пенсионерския клуб на селото

21.01. Бабин Ден .Организира се празник с жива музика, напитки и хапване. Както повелява традицията се извърши обичая с измиване на ръцете с вода и сапун  и подаряване на чиста кърпа.

Ритуала се извърши от последната станала баба за 2021г. и от първата през 2022г. За развлечение на гостите се проведоха 3 състезания с награди , за най-бързо преобличаща своето внуче баба, за издръжливост на шопско хоро и най- добра танцьорка.

Организира се музикален хор по народно пеене , за който още се събира бройка за група. Очакваме до март да започнат часовете.

Читалище Просвета 1920г.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА НА
НЧ „ ПРОСВЕТА-1920”
село СЛАТИНО за 2021 година

1.03. Баба Марта-празника се проведе на открито, като местна жена преоблечена ,като добрата Баба ,приветства децата и им раздаде мартенички. За настроение бе подготвено специален статив по случая с изрязани дупки ,за да могат желаещите да се превъплътят в Пижо и Пенда , също така бяха направени 40 бр. „ ядливи“ мартенички за всеки гост.

 3.04. Със съдействие от страна на читалището/с техники по рисуване , място и помощ при кандидатстване/ едно младо момиче участва в конкурс за рисунка на гр. Дупница на което спечели 2 място.

17.04. Читалището редовно организира,особено лятото, кръжоци за деца.На тази дата темата беше рисуване върху камъни.

22.04. Едно от нещата,които човек трябва да направи поне веднъж през живота си е да засади дърво. Заедно с децата дадохме живот на едно ябълково дръвче в градинката пред читалището.

25.04. почетохме празника Цветница с направа на букетчета от най-малките.

Великденска украса направена от Биляна Димитрова.

1.05. Първи кръжок на открито- Боядисване на великденски яйца от стиропор с естествени материали и маниста и  други.

24.май- Читалището организира конкурс по стихоплетство, за първо място бе предвидено предметна награда и статия и публикуване на стихотворението във вестник „ Вяра“ – Дупница.

24 май . Още едно планирано събитие за 24 май е игри на думи с деца със награди.

1 юни. Отпразнувахме празника на детето, като поканихме известни аниматори, участвали в „ България търси талант“, които правиха красоти със сапунени мехури. Всички гости похапнаха от огромна торта специално за празника и други лакомства. Отделно имаше и арт кът с шатра , на който децата можеха да се забавляват с редица техники и материали за творене.

18.06. Кръжок- пирография и направа на картини от парчета дънков плат.

24.06. От както е построено читалището е стояло без табела упоменаваща  предназначението на сградата. На 24 юни това се промени

02 .07. Кръжок- направа на картички с техниката „квилинг“.

4.07. Дълго време се планира поставянето на щанд на празника на с. Слатино, на който децата и ръководителката им Биляна Димитрова са изработили всевъзможни красоти от кръжоците през годината. Чрез неопределена сума ,а като дарения жителите и гостите на селото успяха да се сдобият с тези предмети. Децата бяха ангажирани да застават на щанда , по този начин да заслужат парите, които по-късно се изразходиха за детска дискотека с диджей за всички участвали.

16.07.  Кръжок- направа на хвърчила и пускането им.

23.07. Детска дискотека организирана по повод усилията на децата , които взеха участие за продажба на щанда на празника на селото. Имаше диджей , пица , лакомства и торта на  младежка тема-Тик-ток.

30.07. Кръжок- мозайка от цветна хартия.

6.08.  Детски кръжок- Гипсови отпечатъци на пръсти на деца със помощта на материала алгинат.

11.08. Бе взето решение да се пребоядисат и освежат пейките пред читалището и с помощта на деца и възрастни се реализира.

13.08. Всяка година се организира от новото управление на читалището „ Плувно лято“ за децата на минерален басейн в село Слатино. Проведе се беседа за безопасността във вода  и техники по плуване от учител ангажиран специално за случая. Проведоха се и най-различни забавни игри с награди и лакомства ,като дърпане на въже във вода, търсене на предмет под вода и състезание по плуване.

12.08. Продължихме да обновяваме външния облик на читалището по идея на Даниела Ангелива. Поставихме нови външни плафони ,за да могат децата лятото да имат осветление докато играят на вън.

3 .09.  Детски кръжок- изработване на магнитчета за хладилник  и фигурки от гипс.

24.09. Кръжок – Изработване на рамки за снимки с есенни материали и цветя.

30.09. След изсъхване на боядисаните пейки  ,бяха надписани и разкрасени с цветя.

2.10. Беше планиран поход и пикник до историческия параклис до с. Слатино на Еньовден ,за да се съберат и опознаят билките, но на въпросната дата бе 40 градуса. Отложихме похода за 2 октомври ,на който също се запознахме с полезни растения , като парушка/както се нарича по този край/ и след това направихме пикник с игри .

15.10. Искахме да се присъединим към благородната кауза „ Капачки за бъдеще“. За да не ни забави процедурата по кандидатстване, сърцето се изработи саморъчно от Биляна Димитрова и до сега многократно бе напълвано.

31.10. Хелоуин. Въпреки ,че празника е англоезичен , голямото желание от страна на децата ни подтикна да направим една забавна вечер за събиране на лакомства  с костюми.

21.11. По повод празника „ Денят на християнското семейство“ ,се организира конкурс за рисунка на тема „ Моето семейство“.Онлайн конкурса приключи с награждаване и подаръци.

22.11. След одобрение от читалищното настоятелство дълго-планираният ремонт на тавана на читалнята в библиотеката в с. Слатино се осъществи.

23.11. Изработи се коледна кутия- поща , за да могат всички деца да изпратят своите писма с желания до Дядо Коледа.

3.12. Празника Варвара се цени много от местните хора. Пали се голям огън ,стои се цяла нощ и на сутринта се разчупва питка. Младежите от Слатино с готовност участваха в ритуала.

11.12.  За втора поредна година се изработва коледен декор за снимки ,за всички които желаят да се снимат за спомен , а на определена дата с безвъзмездните услуги на професионален фотограф ,снима и желаещите за календари.

18.12. Коледното тържество се проведе на  открито с оглед мерките срещу коронавирус и голямото текучество на хора.Празника започна с коледна песен изпълнена от един ангел и 2 джуджето предвождайки добрият старец. Всяка дете получи своя подарък и участва в коледна томбола под формата на елха от картонени кутии. Всички гости имаха възможност да опитат лакомствата ,едни от които бяха коледни сладки с щампа специално за случая.

Библиотеката към читалището се абонира за списание „ Журнал“ + 2 книги месечно, така през цялата година ,жителите можеха да се радват на нови и нови заглавия

Бабин ден е празник, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане и на младите булки и невести, които са раждали. Отбелязва се на 8 януари (по стар стил на 21 януари.)

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най – известният е закичването на хора и млади животни с мартеници на 1 март. Това се прави с пожелание за здраве и плодородие.

Великден е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи – Иисус Христос. Част от символите на Великден са боядисването на яйца и месенето на козунак.

Великден е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи – Иисус Христос. Част от символите на Великден са боядисването на яйца и месенето на козунак.

20.07.2020 „Час на детската книга“ –Четене на детски книжки от деца,имащ  за цел да запознае по- малките с вълшебния свят на книгата, а на първолаците да ги стимулират да четат повече.

29.07.2020 „ Плувно лято“ – Проведе се ден на отворени врати за деца на Плувен басейн Слатино, с учител по плуване

08.2020г – се проведе кръжок за деца с рисуване и работа с пластелин

08.2020г – се проведе кръжок за деца с рисуване и работа с пластелин

20.08.2020г.  Кръжок – „ Гравиране“

08.2020г. Кръжок „ Маски на животни“ – децата изработиха и оцветиха свои собствени маски

03.09.2020г – Кръжок  за изработване на информационно табло за празника Съединението на България. Децата оцветиха герба и карти на България по време на събитието и така се запознаха по обстойно с историята.

11.09.2020г. – Кръжок „ Изработка на гривни от маниста и животни от помпони“

10.2020 Есенен проект

10.2020г. Кръжок „ Грънчарство“

10.2020г. кръжок „Линогравюра“

14.11.2020г- Кръжок „ Писмо до Дядо Коледа“

Изработка на Коледна поща за писма до Дядо Коледа

18.11.2020.г. Изработи се коледен декор за фотосесии за календари за жителите на Слатино

В Слатино дойде Дядо Коледа с шейна и раздаде на всички деца подаръци и лакомства.

  1. Изложба на картини – Художник Биляна Димитрова

Стани партнор

Подай ръка на българското читалище!